Frankfurter Buchmesse: у головній ролі — Книга

З 8 по 12 жовтня у Франкфурті-на-Майні пройшов найбільший у світі книжковий ярмарок Frankfurter Buchmesse: 7300 виставкових стендів з 100 країн світу, близько 275 тисяч відвідувачів, 3700 різного роду заходів. Група компаній «Фактор» вже не перший рік бере участь у цьому заході, цього року її представляли друкарня «Фактор-Друк» та видавництво «Віват».

На виставці у підприємств компанії був спільний стенд. Потенційні клієнти друкарні мали можливість ознайомитися з широким спектром її виробничих можливостей і переконатися в якості її продукції на прикладі книг, представлених тут же видавництвом «Віват». А видавництво «Віват» могло не тільки запропонувати права на видання тієї чи іншої книги, а й рекомендувати її друк у надійного партнера.

За своєю суттю Frankfurter Buchmesse - це тусовка різного роду професіоналів книжкової індустрії. Перші три дні форум закритий для широкої публіки, цей час відводиться для ділових зустрічей, майстер-класів фахівців, семінарів, укладання контрактів.

Ольга Сергіївна Шаповал, генеральний директор «Фактор-Друк»: «Друкарня цього року вперше заявила про себе на Frankfurter Buchmesse. Ми провели ряд запланованих переговорів, зустрілися з давніми клієнтами з Австрії, які були приємно здивовані сьогоднішніми можливостями друкарні. Ми послідовно роз'яснювали європейським замовникам наші конкурентні переваги: у нас власна служба логістики, досвід роботи з європейськими замовниками, сучасне високотехнологічне обладнання made ​​in Germany, перевірені постачальники витратних матеріалів. Наш головний посил був такий: «Не має значення, в якій країні знаходиться німецьке поліграфічне обладнання, адже якість друку залишається німецькою».

Завдяки цілому ряду умов (податкове навантаження, ціни на енергоносії в Україні та ін.) цінова пропозиція «Фактор-Друк» може бути вельми приваблививою для європейських замовників, які поки що повні сумнівів, але в цілому до діалогу готові. Що не може не радувати, так це те, що, незважаючи на наступ електронних книг, ринок паперової книжкової продукції в Старій Європі продовжує залишатися стабільним, більш того, він росте. Це яскраво проілюструвало дослідження міжнародної компанії PriceWaterhouseCoopers: за прогнозами на 2018, у тій же Німеччині суми продажів паперових книг будуть вшестеро перевищувати продаж електронних. Сьогодні німецькі друкарні настільки завантажені, що місцевим видавцям доводиться розподіляти свої замовлення серед друкарень інших країн, в тому числі у Китаї. І, звичайно ж, вони шукають більш зручні як з точки зору ціни, так і логістики варіанти співпраці.

«Ми провели на виставці переговори з агентством з розміщення поліграфічних замовлень, дізналися одну цікаву тенденцію. Виявляється, в Швеції сьогодні практично немає друкарень, вони були свого часу закриті через низьку рентабельність, і шведські видавництва друкують свої книги в інших країнах, в основному у Прибалтиці. Ринок Північної Європи - ще один перспективний напрям, - говорить Олексій Рощенко, начальник відділу міжнародних відносин «Фактор-Друк». - На виставці ми поспілкувалися з видавцями з Німеччини, Австрії, Чехії, Польщі та Швеції і отримали від них ряд замовлень на розрахунок вартості продукції на 2015 рік. І нехай для того, щоб увійти на європейський ринок, нам доведеться піти на якісь поступки, знаходячи індивідуальний підхід до кожного клієнта, в будь-якому випадку ми не будемо в збитку. Так що, європейський ринок нам дуже цікавий, і ми працюємо над тим, щоб бути цікавими йому ».

Докладний фоторепортаж від Frankfurt Book Fair 2014 можна подивитися тут