Термопалітурка з клапанами

Що таке термопалітурка з клапанами? Це конструкція книги, яка при розвороті обкладинки стає довшим за блок, де розгорнута частина має назву клапан. Вона підійде для ексклюзивних книг, видавці яких хочуть виділятися на загальному фоні книжкової продукції. Але іноді сам зміст книги диктує неформальний підхід до оформлення обкладинки.

Функціональність обкладинки з клапанами

Перевага термопалітурки з клапанами полягає в тому, що важливу інформацію можна розмістити як на зовнішньому клапані, так і на внутрішньому. Наприклад, основний блок книги може бути чорно-білий, а інформація, розміщена на внутрішньому клапані, кольорова. Там же може бути інформація у вигляді відгуків про книгу, анотації, свитлина автора, додаткове зображення, яке не вмістилося на основній частині обкладинки. Відмінним рішенням буде використовувати такий вид палітурки для путівників, де на розвороті розміститься мапа, схема проїзду, перелік міст або вулиць.

Безумовно, використання у дизайні книги термоклейове скріплення з клапанами, може послужити яскравою конкурентною перевагою. Зовні така книга виглядає набагато цікавіше, її приємно брати у руки і довго розглядати обкладинку. З практичного боку, така палітурка робить обкладинку міцніше, що підвищує термін експлуатації книги.

Обкладинку з клапанами можна доповнити іншими поліграфічними видами обробки: ламінуванням, крім класичного, матового або глянсового, ще й фактурним, по типу «льон» або з ефектом велюру «Soft Touch». Оформити тисненням і УФ лаком (глянсовим, об'ємним, матовим, з ефектом паморозі або глітерним).

Наприклад, у книзі Сергія Жадана «Інтернат», яка на торішньому Форуму видавців у Львові отримала призове місце, друкарня «Фактор-Друк» використовувала технологію обкладинки з клапанами в комбінації з матовою плівкою, УФ лаком (фактурним з ефектом паморозі та класичним). У даному замовленні видавець ще захотів конгревне тиснення.

Книга Фредеріка Пажака «Ван Гог» від видавництва «Попурі» була виготовлена ​​на спеціальному дизайнерському фактурному папері, що вже само по собі є незвичайним і ексклюзивним рішенням обкладинки. Не дивлячись на те, що обкладинка виконана в монохромному кольорі, але за рахунок клапанів в поєднанні з рельєфним папері, книга виглядає унікально.

У книзі з архітектури, «Conversations with Peter Eisenman», була використана також технологія з клапанами, з метою підкреслити тематику видання, доповнивши її лаконічним і при цьому незвичайним дизайном. Лише на останній сторінці обкладинки клапані розташувалась анотація від автора.

«Conversations with Peter Eisenman»

Фахівці друкарні «Фактор-Друк» можуть застосовувати ту чи іншу методику, використовуючи різні комбінації поліграфічних елементів для досягнення бажаного результату, що задовольнить запит клієнта. Наприклад, можна використовувати тиснення золотом, сріблом, кольорові фольги. Крім звичайних дизайнерських паперів - крейдований папір або попередньо оброблений картон.

Друкарня «Фактор-Друк» - лідер на українському ринку з виробництва термопалітурки з клапанами, завдяки відпрацьованому методуі та наявності спеціальному обладнанню - лінії клейового безшвейного скріплення. І хоча цей вид палітурки має більш тривалий технологічний цикл, ніж при виробництві інтегральних та класичних термоклейових палітурок, у фіналі вийде більш дорогий і якісний продукт.